A cayenne-bors nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. A fűszerkeverékek meghatározó alkotója. Neve a tupi indiánok quiínia („paprika”) szavából származik és valószínűleg összefügg a dél-amerikai Cayenne közönséges paprika egy fajtáját is Cayenne-paprikának nevezik. (Az angol Cayenne pepper egyaránt jelenti e paprikafajtát és a Cayenne-borsot.) város nevével is, amelynek környékén az európaiak először ismerhették meg a csípős paprikát. A Cayenne-bors készítéséhez a közönséges paprika egyes fajtái mellett gyakran más paprikafajok, így a cserjés paprika és a bogyós paprika termését is felhasználják. Az üzletekben kapható őrleményt sóval és más fűszerekkel is dúsítják. Mivel a mi paprikánknál erősebb, csípősebb, maróbb ízű, ezért csak óvatosan adagolva, keveset használjunk belőle! Erős, csípős szószokhoz, mártásokhoz, pörköltekhez, sült húsokhoz és halakhoz, rizshez, tojásételekhez, savanyúságok eltevéséhez használják. Magas kapszaicin-tartalma miatt célszerű jól elzárva, fénytől védve, sötét üvegben vagy dobozban tárolni.