A legősibb gabona, a természet alkotta teljes értékekkel.
A feltárt ősbúza pehely nem csak egy finom falat a régmúlt időkből.
Az egész gabonaszem valamennyi tápanyagait tartalmazzák.
A kíméletes gyártás során a hántolt gabonaszemeket gőzben puhítják, majd hengerpárok között szétnyomják, ezután szárítják. A gabonaszemek pelyhesítéssel a szervezet számára könnyebben hasznosíthatóvá válnak.
Mi a helyzet gluténérzékenység esetén?
Mivel ez az ősi gabona oly sok tekintetben különbözik a mai búzáktól, sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon gluténérzékenység esetén fogyasztható-e?
Tanulmánybizonyítja, hogy bár az alakor nem minősül gluténmentes gabonának, az alakor búza genotipusainak gluténtartalma jelentősen kisebb, mint a vizsgált kenyérbúza fajtáké.
Az alakorban található glutén szerkezetét, az emberi szervezetre gyakorolt hatását azonban csak további kutatások tudják megállapítani.